Vad gör en PR-byrå

  1. Home
  2. /
  3. marknadsföring
  4. /
  5. Vad gör en PR-byrå

Vad gör en PR-byrå

Posted in : marknadsföring on by : Dorothy Dare

PR, Public Relations, blandas ofta slentrianmässigt ihop med reklam. Men faktum är att det är två helt olika saker med olika fokus. Där en reklambyrå framförallt fokuserar på köpt media med helt egenstyrda budskap i kampanjformat så jobbar en PR-byrå mer dynamiskt med så kallad förtjänad media.

Vad är förtjänad media

Förtjänad media är till exempel tidningsartiklar där du inte betalar direkt för exponeringen. En PR-byrå kan hjälpa dig med att hitta bra upplägg och vinklar som gör det lättare för dig att få media intresserade av dig, ditt företag eller din produkt. Med en intressant produkt och en gedigen PR-strategi i ryggen så är det lätt att för lite pengar skapa uppmärksamhet som annars kostat multum att köpa.

Events

PR-byråer jobbar ofta med events i syfte att skapa uppmärksamhet. Det kan vara händelser i samband med en produktlansering, en stor galafest eller en biopremiär. Även här handlar det antingen om att sälja själva händelsen, eller att exponera det du har att sälja tillsammans med den händelsen för att du ska associeras med det. Ett exempel på det kan vara att en kändis bär dina kläder på en premiär.

Digital media

Digital media och sociala medier räknas också ofta som förtjänad media i och med att du måste vara intressant för att få många följare. Här kan PR-byrån hjälpa dig med en strategi och ibland även hands on-insatser för att öka ditt följarantal, antal delningar av ditt innehåll och så vidare. Detta är oftast ett prisvärt sätt att nå många människor i din målgrupp.En PR-byrå kan också hjälpa till med att exponera ditt varumärke eller din produkt hos andras konton på sociala medier. Här får man ofta betala en slant för att få genomslag hos någon som har många trogna följare. Om man vet att man träffar rätt i sin målgrupp kan det ofta vara väl värt det. Om man jämför med traditionell annonsering är det dessutom inte i närheten av samma kostnad.